loading...

آداب و رسوم

معرفي مراسم و آداب رو رسوم هر شهر

بازدید : 387
شنبه 24 خرداد 1399 زمان : 10:00

استان کردستان یکی از استانهای کردنشین در غرب ایران است. اکثریت ساکنان استان کُرد زبان هستند که با لهجه های مختلف صحبت می کنند.

جشن ها

جشن ها و آیین های متداول در بین کردها شامل جشن های مذهبی ، قومی و باستانی است که ریشه در اعتقادات قومی باستان دارد و غالباً تاریخی و جزئی از اساطیر است.

غذاهای محلی

دوخوا (آش دوغ)، دوینه (ترخینه)، شله گنیه، شوروا، شل کینه، گرماو، رشته رون، یک آبه، پرشتین (آش کردی)، شلغم باغی یا شلغم ترش، کلانه، بریان یا کباب کردی.

تن پوش

پوشاک مردانه و زنانه کرد شامل لباس تن پوش ، سرپوش و پای افزار است. ساخت و استفاده هر یک از این مؤلفه ها بسته به فصل ، نوع کار و معیشت و مراسم و جشن ها متفاوت است. اگرچه لباس بخش های مختلف کردستان مانند اورامان، سقز ، بانه ، گروس، سنندج ، مریوان و غیره متفاوت است اما از نظر پوشش کامل بدن ، همه یکسان هستند.

لباس مردانه

چوخه: نیم تنه ای پنبه ای یا پشمی است که در مناطق سقز ، بانه و مریوان به آن "کوا" گفته می شود و در سنندج "چوخه" خوانده می شود.

لباس زنانه

جافي: شلواری مانند شلوار مردانه است. این شلوارها هنگام کار توسط زنان ، به ویژه زنان روستایی استفاده می شوند. در مواقع دیگر ، زنان شلوار گشاد حریر متناسب با لباس می پوشند.

بازدید : 206
سه شنبه 6 خرداد 1399 زمان : 10:48

پایان جشن های نوروزی با یک مراسم دیگر ایرانی همراه است. از آنجا که عدد شماره سیزده در فرهنگ ما عدد بدی است ، در سیزدهم فروردین که به روز سیزده بدر معروف است ، برای از بین بردن شومی و بدی ها به قلب طبیعت می رویم و این روز را در مناطق سبز می گذرانیم.

در این روز ، دختران جوان برای تحقق رویاهای خود چمن گره می زنند و بزرگسالان وقت خود را صرف پختن کباب و صحبت در طبیعت می کنند. خرید بلیط هواپیما به ایران در این زمان می تواند برای گردشگران خارجی بسیار هیجان انگیز باشد ، زیرا آنها هم با آداب و رسوم ایرانی ما آشنا هستند و هم از طبیعت زیبای بهاری کشورمان لذت می برند.

بازدید : 192
دوشنبه 29 ارديبهشت 1399 زمان : 12:26

عاشیق خوانی: عاشیق ها میراث داران موسیقی محلی و اصیل هستند که نزدیک به هزار سال تا امروز سعی در حفظ و انتقال این موسیقی داشته اند. در دنیای دین مبین اسلام ، به اندازه موسیقی عاشیق ها ، نمی توانیم ملودی را پیدا کنیم که عشق و ارادت به پیامبر (ص) و اهل بیت (ع) را نشان داده باشد.

عاشیق ، در تعریف ساده ، عارف و خواننده لولی وش و کولی است که اشعار خود را با لحنی محلی نواخته و می خواند. عاشیق خوانی بخشی از موسیقی عامیانه و آیینی ایران است که توسط بسیاری از هنرمندان در آذربایجان و تربت جام احیا شده است. عاشیق ها نیز در روستاها و در شهر تبریز هم هستند و گاهی اوقات با موسیقی خود فضای شنیدنی خیابان های شهر را وزین می کنند.

بازدید : 222
چهارشنبه 24 ارديبهشت 1399 زمان : 10:14

شهر بسیار قدیمی همدان و روستاهای اطراف آن زمستانی طولانی و بسیار سرد دارند. هوا از ابتدای ماه آذر به قدری سرد می شود که مردم مجبورند کرسی بگذارند. در بعضی از خانه ها ، حتی اگر بخاری داشته باشند ، کرسی نیز می گذارند ، زیرا داشتن کرسی یک ضرورت است و تا زمانی که زیر کرسی نروند خیلی گرم نمی شوند.


اگر کف اتاق سطح زمین باشد ، و زیر آن زیرزمین یا اتاق دیگری نباشد، بهتر است سوراخی در زمین حفر کنند.زیرا سوراخ باعث می شود آتش گرمای بهتری را تولید کند، اما اگر آنها می خواهند یک کرسی را در اتاق های فوقانی قرار دهند مجبور به استفاده از منقل می شوند. وقتی هوا گرم می شود و کرسی را خارج می کنند ، تخته ای را به اندازه دهانه سوراخ روی آن قرار میدهند و اتاق را فرش می کنند.

بعضی از مردم خاکستر سوراخ را دور نمی ریزند و آن را برای سال آینده نگه می دارند زیرا آنها نگهداری خاکستر اجاق گاز را مایع برکت و شگون می دانند.

در همدان زمانی که کرسی را پهن می کنند کمی سرکه را درون یک ظرف می ریزند و زیر کرسی می گذارند تا بخار سرکه هوای کرسی و دود ذغال را بگیرد و سر درد نیاورد .

بازدید : 252
11 زمان : 1399:2

مراسم عزاداري امام حسين (ع) در بين مردم يزد با روضه خواني ، دسته سينه زني ، نخل برداري ، تعزيه خواني و سخنراني هاي مذهبي همراه است. اين مراسم سالانه بسياري از گردشگران خارجي و داخلي را به يزد جذب مي كند كه چند روز با اجاره سوئيت در يزد زندگي مي كنند و در اين مراسم شركت مي كنند.

پامنبري از آيين روضه خواني است. پيش از سخنراني روحاني ، دو مرد سيد شروع به خواندن روضه‌هايي در مرثيه اباعبداللّه و يارانشان مي‌‌كنند. در اين مراسم شخصي به نام سقاء به عزاداران آب مي دهد.

پوش كشيدن توسط جوانان قدرتمند اجرا مي شود. اين پارچه سفيد است و كارخانه هراتي در يزد آن را مي بافد. نقش هايي از حادثه كربلا روي اين پارچه دوخته شده است. پوش روي ستون ها ساخته مي شود و عزاداران درون آن عزاداري مي كنند.

نخل برداري يكي از آداب و رسوم پرشور محرم در يزد است. درخت نخل كه نمادي از جاودانگي است ، با آينه ها ، شيرها ، نمادي از درخت سرو و كتيبه هاي مزين شده با اشعار در غم و اندوه امام حسين (ع) تزئين شده است. عزاداران با فرياد "يا حسين" درخت نخل را بالا مي برند و يك نفر در بالاي نخل ايستاده و مرثيه مي خواند. نخل را به تعداد عدد فرد 3 يا 7 و يا 11 بار در اطراف حسينيه مي چرخانند و هر بار پس از استراحت ، دوباره نخل را بلند مي كنند تا به موقعيت اصلي خود برسد. اين مراسم بيشتر در ظهر روزهاي تاسوعا و عاشورا برگزار مي شود.

بازدید : 158
11 زمان : 1399:2

گيشه بري:بردن عروس به خانه داماد را به اصطلاح گيشه بري مي گويند ،كه با هيجان ترين قسمت از مراسم عروسي و نقطه اوج اين مراسم است. در اين هنگام صداي سازونقاره, ترانه خواني و مباركباد فضا را آكنده مي كند. اما گويي درضميرفرهنگ جامعه نيز ، همانند عروس كه داراي دلي نگران و غم اندوه خداحفظي از دوران كودكي و نوجواني(دختري)خود در خانه پدر است , دل نگراني و تشويش وجود دارد و بنا به رسم، به صورتهاي مختلف براي عروس بخت و اقبال خوب آرزو مي كنند.

نحوه اجراي گيشه بري در مناطق مختلف :در گيلان در مناطق مختلف مراسم گيشه بري با شيوه هاي خاصي انجام مي گيرد. در شرق گيلان, نهالي را كه از خانه پدر عروس كنده اند، همراهش مي كنند و اين نهال را عروس و داماد، با هم در خانه داماد مي كارند. در بعضي از روستاهاي غرب و شرق گبلان، مادر عروس پاي خروسي را كه از مادر داماد گرفته، با رشته هاي رنگين ابريشمين به پاي مرغ مي بندد و آن مرغوخروس را با عروس همراه مي كنند, تا در خانه داماد بند از پاي آن بر گيرند و در لانه اي كه آماده كرده اند،جايشان دهند.

در خيلي از نقاط گيلان نان وآرد را در سفره اي ، به كمر عروس مي بندند تا با خود خير و بركت به همراه داشته باشدو به اين ترتيب عروس عازم خانه بخت مي شود، اما قبل از آنكه پا رااز خانه بيرون بگذارد, در هر منطقه بنا به رسم , برادر يا دايي عروس جلوي در را مي گيرد تا چيزي از عروس بگيرد ، و به آنچه دريفت كرده ؛ درسري(در ماسال) ودائيانه(در نومندان و شرق گيلان) مي گويند .

اگر راه خانه داماد نزديك باشد. عروس را پياده مي برند و اگر راه دور باشد، مركبش اسبي مزين و آراسته خواهد بود كه البته بايد نر و اخته نكرده باشد. در مناطق شرق گيلان( روستاهاي كوهستاني ديلمان )، عروس از هر جوي آب روان كه بگذرد ،بخشي از مهريه خود را به حضرت فاطمه الزهرا‹س› مي بخشد و جمع اين بخششها را ازمهريه او كم مي كنند. در نيمه راه ،داماد با دو تن ساقدوس و سلدوش به پيشواز عروس مي آيد و يك نارنج ، پرتقال و سيب يا يك تكه قند به طرف عروس پرتاب مي كند كه مفهوم بركت خواهي و طلب نيك بختي درآن نهفته است.

بازدید : 242
11 زمان : 1399:2

آتش‌افروزى و جل جلانى

در نطنز و آبادى‌هاى آن رسم است كه در شب‌هاى هفدهم، هيجدهم و نوزدهم دى‌ماه كودكان در دسته‌هاى مختلف جمع مى‌شوند و هر دسته در يكى از تپه‌ها و بلندى‌هاى آبادى بوته و خار و هيزم را كه از پيش جمع كرده‌اند آتش مى‌زنند به‌طورى‌كه شعله‌هاى آتش سراسر آبادى را روش كند. آنها معتقدند روشنائى اگر به درخت‌ها برسد آن‌ سال ميوه و سردرختى بيشتر مى‌شود و آفات از بين مى‌رود.

برخى به نيت آنكه درختان ميوه بيشترى بدهند به قبرستان رفته و سنگ‌هاى كوچك و بزرگ جمع مى‌كنند و به شاخه‌هاى درختان مى‌آويزند. در مراسم آتش‌افروزى بعد از خاموش شدن آتش‌ها و تاريكى دوباره به ده برمى‌گردند و به يك نفر توبرهٔ بزرگى مى‌دهند و به‌حالت گروهى به در خانه‌ها رفته، گاهى دسته‌ها با هم برخورد مى‌كنند و با هم درگير مى‌شوند تا يكى پيروز شود.

چله بزرگ و چله كوچك

در مرق (Marag) كاشان براى زمستان تقسيم‌بندى مخصوص دارند: ده روز اول زمستان و چهل روز بعد از آن‌را ”چله بزرگ“ و بيست روز بعدى را ”چله كوچك“ مى‌دانند و به ده روز بعد ”امن و بهمن“ مى‌گويند. از ده روز باقى‌مانده هفت رو”سرما پيرزن“ و سه روز ”سرما عجوزه“ است.

در جوشقان استرك كاشان هم چله از دهم دى‌ماه شروع مى‌شود و تا بيستم بهمن ادامه دارد. اين چهل روز را به چهار قسمت كرده‌اند كه هر قسمت ده روز است و هر ده روز نامى دارد: ده روز اول را چله بزرگ يا چله قوس مى‌نامند. ده روز دوم را چله كوچك و ده روز سوم را چله برزگر و ده روز چهارم را چله جولا مى‌نامند. در اين مدت بنا به‌رسم محل برزگران به‌خانه مالك مى‌روند و برف بام‌ها را پائين مى‌كنند. در آن روز زن ارباب آش هوا مى‌پزد تا بعد از روئيدن برف‌ها از اين آش ميل كنند.

بازدید : 309
11 زمان : 1399:2

اصفهان شهري تاريخي در مركز ايران است. اين شهر مركز استان اصفهان و نيز شهرستان اصفهان است. اصفهان از روزگاران كهن تاكنون به نام‌هاي : صفاهان ، صفويان ، پارتاك ، پارك ، پاري ، پاريتاكن، پرتيكان، جي ، رشورجي ، سپاهان ، سپانه ، شهرستان ،صفاهون ، گابا، گابيان ، گابيه ، گبي ، گي و نصف جهان سرشناس بوده‌است. پس از فتح توسط اعراب مسلمان و چون در عربي حرف «پ» وجود نداشته با لهجه و حرف «ص» بصورت "اصفهان" تلفظ گرديد.

آداب و رسوم مردمان اصفهان نيز مانند ديگر مناطق ايران، خاص و متنوع خود است. از جمله آداب و رسوم مردمان اصفهان مي‌توان به مراسم‌هاي گلاب‌گيري، شب اسفند، آتش افروزي و جل جلاني، چله بزرگ و چله كوچك، چهارشنبه سوري و عيد نوروز اشاره كرد.

اصفهاني‌ها نيز مانند همه مردم ايران‌زمين از اوايل اسفندماه با خانه‌تكاني و خريد نوروزي به پيشواز نوروز مي‌روند و سفره‌هاي هفت‌سين علاوه بر خانه‌ها در مغازه‌ها و مراكز تجاري اصفهان گسترده مي‌شود.

مردم اصفهان در اين روزها، شب بو و سنبل و ماهي قرمز مي‌خرند و پوشيدن لباس نو با رنگ‌هاي شاد از آداب قديمي مردم اصفهان است و شيريني‌هاي اصفهان نظير «گز و نبات و پولكي» هم پاي ثابت پذيرايي اصفهاني‌ها از مهمانان نوروزي است.

بازديد‌هاي نوروزي و رفتن سر مزار درگذشتگان از رسومي اصلي اصفهاني‌ها است و «سبزه انداختن» با ماشك و گندم و عدس را كه به طرز هنرمندانه‌اي در كنار ماهي قرمز و كتاب و گل و سنبل و سنجد و سير و سكه و سمنو، سيب، سركه و سماق در سفره هفت‌سين قرار مي‌گيرد.

شب اسفند مشهورترين آيين شهرهاي اصفهان و كاشان است. در ماه اسفند هر سال روزهاي ماه بيست و پنج روز محاسبه مي شوند و سال نيز ۳۶۰ روز محاسبه مي شود و به ۵ روز باقي مانده سال پنجه مي گويند. اين جشن معمولا از حدود يك الي دو ماه قبل از اسفند برنامه ريزي مي شود. اصالت اين جشن از شهر كاشان است و بيشتر در شهرهاي كاشان و شهرهاي اطراف آن انجام مي گيرد.

بازدید : 292
11 زمان : 1399:2

مردم شيراز بسيار خونگرم و مهمان نواز هستند. آن ها مهمان را حبيب خدا مي دانند و از هر چه كه دارند براي پذيرايي از مهمان دريغ نمي كنند. جداي از اين ها فرهنگ اصيلي نيز در بين مردم خون گرم شيراز وجود دارد. چرا كه از ساليان دور اين مردمان با اشعار اديبان و شاعران بزرگي چون سعدي و حافظ بزرگ شده اند و فرهنگ اصيل ايراني با مردم شيراز عجين شده است. البته شايعات بسياري نيز درباره ي مردم شيراز وجود دارد كه نبايد به آن ها اعتنا كرد. نكته ي مثبت شيرازي ها در هنرمندي و هنر دوستي آنان مي باشد. مردم زحمت كش و هنرمند شيراز در هر هنري زبانزد خاص و عام هستند و از شيراز به عنوان شهر ادب و شعر و هنر ياد مي شود. از ديرباز شيراز تاريخ بسيار غني دارد و قدمت بسيار دور و درازي را نيز با خود به يدك مي كشد. آثار تاريخي چون تخت جمشيد خود گواه واقعي اين تاريخ و قدمت بسيار آن است. شيرازي ها مردماني بسيار ساده و صميمي هستند و رابطه ي گرم و خوبي با ديگران برقرار مي كنند.

از جمله معروف ترين ويژگي اخلاقي مردم شيراز عطوفت و مهرباني يا در فرهنگ عامه لوطي گري و با مرامي است. شيرازي ها بسيار با هم نوع خود مهربان هستند و در كار خير و كمك به نيازمندان از يك ديگر پيشي مي گيرند. از ديگر ويژگي هاي معروف و خصوصيات اخلاقي بسيار خوب شيرازي ها، شاد بودن و به نوعي خوش گذراني آن ها محسوب مي شود. مردم خون گرم شيراز بسيار شاد و پر نشاط مي باشند و هيچگاه اهل ناراحتي و نااميدي نبوده اند. اين يك ويژگي بسيار مثبت است كه مردم ديگر نقاط ايران هم بايد از شيرازي ها ياد بگيرند. البته ويژگي ديگري نيز درباره ي شيرازي ها گفته مي شود كه در صحت آن ترديد وجود دارد و آن هم بي حال بودن و تنبل بودن شيرازي ها است.

شيرازي ها اعتقادات خاصي نيز دارند براي مثال اعتقاد دارند كه اگر آينه ي عروس بشكند، عروس خوشبخت نخواهد شد. يا يك اعتقاد جالب ديگر دارند كه اگر عروس را عقد كنند اما مراسم عروسي برگزار نكنند، يكي از اقوام عروس و داماد خواهد مرد.

تعداد صفحات : 0

درباره ما
موضوعات
لینک دوستان
آمار سایت
  • کل مطالب : 9
  • کل نظرات : 0
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 0
  • بازدید امروز : 1
  • بازدید کننده امروز : 1
  • باردید دیروز : 0
  • بازدید کننده دیروز : 0
  • گوگل امروز : 0
  • گوگل دیروز : 0
  • بازدید هفته : 5
  • بازدید ماه : 22
  • بازدید سال : 82
  • بازدید کلی : 3794
  • <
    پیوندهای روزانه
    آرشیو
    اطلاعات کاربری
    نام کاربری :
    رمز عبور :
  • فراموشی رمز عبور؟
  • خبر نامه


    معرفی وبلاگ به یک دوست


    ایمیل شما :

    ایمیل دوست شما :



    کدهای اختصاصی